Pesnička sloboda i politička korektnost

Dođe malac iz škole i kaže da su radili „Ciganin hvali svoga konja“ od čika Jove Zmaja. Oket, domaći je da se pesma nastavi (U stihu dabome i sledeći koliko god je to moguće čika Jovin stil).

 

Malac ide u četvrti razred. Prvi put sam morao da napišem nešto u stihu za školu baš u tom uzrastu. Tada sam se i upoznao sa sopstvenim ograničenjima u tom pogledu. Trudeći se da pomognem suočio sam se sa tužnom činjenicom da ni posle toliko godina, nisam uspeo da se odmaknem od nivoa deteta od deset ili jedanaest godina. Nisam rođen za stihotvorca.

 

Tema posta, ipak, nisu moje pesničke mogućnosti. Učiteljica je izdiktirala kratka uputsta o tome kako bi trebalo pristupiti izradi pomenutog domaćeg rada. Između ostalog, na svakom mestu na kom je trebalo pomenuti reč „Ciganin“ ili „Ciga“, učiteljica je navela reč „Rom“. Bez daljih objašnjenja. Vidim da malca to ne zbunjuje. Konta da nije red da govoreći o Romima, u današnje vreme, koristiš neke druge izraze. Mislim da je skapirao da u vreme u kom je živeo i radio čika Jova, to nije bio nikakav problem.

 

Zbunilo me je sledeće: Nije problem da se „u javnosti“ moraš ponašati onako kako se od tebe očekuje, da je nužno da  koristiš odgovarajuće reči i izraze, dok privatno možeš da radiš i da govoriš kako hoćeš. Cvrc! Darlin’ i mua smo se poderali objašnjavajući šta zapravo znači biti korektan glede iznete problematike i mislim da je kod potomka, manje ili više to ušlo u upotrebu. Muči me što je on tu opštu podvojenost, zapravo licemerje, prihvatio bez problema, kao da to nije ništa čudno. Malo mu taj naš stav deluje neprilagođeno, ali u susretu sa našim takođe neprilagođenim prijateljima, na putovanjima, u razgovoru sa sestrom iz Kanade i našim mnogobrojnim prijateljima koji žive u inostranstvu, video je… bojim se.

12 thoughts on “Pesnička sloboda i politička korektnost

  1. „idi kume „, moje bi dete otislo bez domaceg na moju odgovornost. Sta to treba a razvije kod dece taj domaci sa takvim smernicama u umetnickoj slobodi..Napisi nastavak u duhu bez duha. Iskreno , meni izgleda kad sam ja sama politicki korektna kao da sam ih vise uvredila. kao ono „ti znas da ja ne smem da kazem ono sto ti sam kazes za sebe i ne ljutis se.“

    • Bila je neka slovenacka studija, pa su izveli paralelu u odnosu na danasnje vreme i vreme kada se „klecalo na kukuruzu“, kako je to vreme tada imalo bolje rezultate, a sada je sve to izvitopereno…

      • Bio sam na jednom predavanju u vezi sa vaspitanjem dece i rekli su isto to. Svodi se na to da je za decu bolji bilo kakav stabilan sistem, pa i loš, nego odsustvo sistema ili haos, kakav imamo danas.

  2. Ne secam se da smo domaci za ovu pesmu radili ovako, u svakom sluchaju meni izgleda malo neprimerno da se sva deca teraju smernicama nekuda i na neshto ovako, kao sto je pisanje pesme. Secam se u osnovnoj skoli smo uvek za uskrs farbali jaja ili kad nismo imali,crtali smo ih. Svi bi pitali uchiteljicu Sta da nacrtamo?,a ona bi rekla „Sta god zelite, deco.“. Tako je jedna moja drugarica koa je uvek lepo crtala na svoje nacrtala Paju Patka. Dobila je jedinicu i rad joj je bio iscepan, jer nije nacrtala Svetog Savu. Dunno,ono sto ocu da kazem je da mi sve skolske priche i kad sam ja ishla u skolu i sada koje chujem od drugih liche na neku slobodu u lancima, slobodu bez slobode,

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s