Dobra veza „Na duge staze“

Dobra veza „na duge staze“

…ili to vezu s vezom nema.

Kao prvo – ne slazem se. Duga veza, ili brak (ili vanbracna zajednica, ili „slobodni brak“) mora da „raste“, najpre tako sto ce partneri rasti. Svako za sebe, ali i „uzajamnim dejstvom“ (uticajem jedno na drugo). Uz to, potrebno je da oboje imaju svest da je neophodno da sama veza, usput, trpi izvesne promene. Potrebno je da prihvate tu cinjenicu, neophodnost/aksiom, ako ne odmah u startu, onda u sto ranijoj fazi (Sto ranije – to bolje)…
Znate vec ono: neke stvari se proredjuju (sex), ali dobijaju na kvalitetu. S druge strane, neke nestaju (sex – daljim protokom vremena), ali druge nastaju.(poverenje, razgovor…). I sve tako. I kako kod koga. Opste mesto je, svakako, da su usputne promene – neizbezne.
Glavna stvar je uskladjivanje. Prihvatiti promene kod sebe, pa kod drugoga, pa medjusobno izravnati neravnine. Tesko je… Ponekad je to glavni kamen spoticanja. Verujem, ipak, da kod „starih“ parova te stvari nekako idu.
Ono sa rastom, vec predstavlja posebnu pricu. Kazu da emocionalno sazrevanje prestaje stupanjem u brak, odnosno emocionalno smo zreli onoliko koliko smo to bili u trenutku stupanja u isti. Kod retkih to nije tako i onda to povlaci sve ostale „rastove“ od intelektualnog do duhovnog. Cesto rast, dovede do toga da neko od dvoje izraste malo vise, ili u stranu – i eto nove nevolje. Ali o tome cu, ako dozvolite, nekom drugom „postnom“ prilikom.

Prave nevolje su neocekivane. Zato su valjda i nevolje. Jer ne bavimo se svaki dan predvidjanjem problema, nego njihovim resavanjem. Svakodnevica guta coveka vise od svega drugog.

Zato su se, znam, mnogi prepoznali vec u naslovu.
Pitam: Zasto dobra veza „na duge staze“ vezu s vezom nema?

10 thoughts on “Dobra veza „Na duge staze“

   • I ovde ostaje nejasnoća kako? Ako si za porodicu, kako vremenom postaneš usamljenik, naročito ako si već tu porodicu dobio… I opet ako ti se najduža veza broji u mesecima jer si tako birao kako postaneš neko ko bira da ima porodicu…

 1. ne znam ko tvrdi da se stupanjem u brak zaustavlja emocionalno sazrevanje koje ostaje zatim na tom nivou. To je nelogicno, da ne duzim . Jedino moze da bude zaustavljena individualizacija, jer mnogi predju u simbiozu jer im je tako lakse, nego da prolaze etape uskladjivanja. Dobra veza na duge staze je za svako postovanje, trebala bi da bude i uzor. Ali u danasnje vreme su se mnoge stvari vredne postovanja izokrenule, pa tako i stavovi u vezi toga.

 2. I ja bih na temu kraja emocinalnog razvoja stupanjem u brak, ali sa one izvanbračne strane. Rekao bih da je onda to antireklama braka.

  Bilo je priče o tome kako ćemo ovako „polupani“ životnim stresovima, kad svi imamo manje živaca nego prstiju na ruci, imati snage da se „borimo“ sa dečjim odrastanjima; jedan već prekaljeni rodiitelj rekao je: „Za to se uvek ima snage, nađeš je i gde ne znaš da je ima, to ne može da se kaže – mora da se doživi“. I onda ukapiram da se roditeljstvo ne izmozgava (da se ne predviđa, baš kao što si ti rekao za probleme). Mislim da je roditeljstvo nešto što itekako izgrađuje čoveka. Jer, objektivno, nije isto slušati (a slušao sam mnoge) i u svojoj glavi osetiti šta znači promena ugla gledanaj na svet za 180 stepeni kad postaneš roditelj.

  • To sa emocionalnim sazrevanjem je zamka. Pravilo od kojeg treba biti izuzetak.

   Znaš, ona izreka o braku koju sam citirao zilion puta:“Bračni lanci su teški – potrebno je da ih nose dvoje, a ponekad i troje“ je samo cinično naličje istine da se treba truditi, čak i oko ljubavi (Naročito oko ljubavi, rekao bih, ali to je tako „prozaično… opšte mesto itc…“)

   U vezi sa roditeljstvom citiram moju staru majku: „Rode se deca i ljubav je opet u kući“… lepo, ali to važi samo za slučaj da je prethodno izašla iz kuće.

 3. kada se G. odlučila da se razvede posle desetak godina braka, a da povod nije bila prevara ili bilo kakav drugi očigledan i dramatičan događaj, njen muž je šokirano zavapio: šta ti je, pa ja se uopšte nisam promenio…
  dobio je odgovor: e pa, upravo zato, ja jesam.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s