Moram da se vratim, izvinite me…

…svom starom odbrambenom mehanizmu.

Rekao bih da je to bio gard. Kada sam ga se svojevremeno oslobodio, usledilo je veliko olakšanje. Kao da sam zbacio ogroman teret sa svojih nejakih pleća. Ipak, izgleda da sam se tako otvorio za najrazličitije vrste udaraca. Sitne, peckajuće, ali i krupne i bolne. Opasne.

Cinizmu. To nije toliko doprinosilo efikasnosti garda, ali je preventivno delovalo. Čak i kada su govorili: „Pusti budalu“.

Ćutanju, jer ja baš volim da pričam, da trtljam, blebećem. Nije praktično toliko govoriti, kada vas većina ne samo ne sluša, nego i ne čuje.

Odloženom davanju odgovora, a ne kao iz topa.
Zato što je otvoren stav, bezazlen stav, neoprezan stav ili ako baš hoćete ishitren, površan (i stoga za gluposti produktivan), pa i dobrohotan ili na posletku, čak i ljubazan stav, najčešće povod da vas smatraju manje inteligentnim, manje jakim, podložnim uticaju, povoljnom prilikom za svakojake pokušaje. Dovode vas u situaciju da morate da reagujete onako kako ne bi ste želeli. I na način koji ni malo ne olakšava vaš položaj. Ili još gore, upravo obrnuto, pa držite u sebi i nagomilavate gorivo za stres i svakojake psihosomatske… znate već. Uz to, naravno, istakao bih ponovo – ishitrenost (pre)često čoveka načini neadekvatnim, ili barem nekompetentnim u očima drugih. Ne retko i u sopstvenim. Možda to i nije daleko od istine, ali se po novom barem neće videti.

Uz to, od čoveka mojih godina se očekuje… ovo ili ono, beskrajno mnogo tih „trebalo bi da…“ Nalepe vam. Uostalom, ako se stalno sklanjate, u velikom gradu misle da niste u stanju. Od skora i u malom gradu, pa čak i u selu.

Mislim: „Tako svako može da ti kenja“. U poslednje vreme su se namnožili ti kenjatori, a da ste me videli svojevremeno – retki su se usuđivali. Pitajte one koji me znaju.

7 thoughts on “Moram da se vratim, izvinite me…

 1. Imam utisak da primamo jednaku količinu negativne energije iz okoline bilo da smo sa gardom ili bez njega. Sa druge strane, rekao bih da čovek bez garda (otvoren čovek) prima iz okoline puno veću dozu pozitivne energije i dobrih vibracija od čoveka koji je prema okolini zauzeo odbramben stav.

 2. TriDEu… obrisati, povući vodu i to je to.

  MM… mehanizme i zaključke valja povezati. „Pliva patka preko Save“ u najnovije vreme se čita kao erotska poezija.

  MANDRAK… samo da odu.

  ROBINka… ishitreni d(od)atak, rekao bih.

  UveKREPKI… jeste. I pitanje je koliko gardom, zapravo, sami produkujemo negativnu energiju.

  DDULE… slažem se. Valja uz to „primanje“ i emitovati. Dobru (da ne kažem pozitivnu) energiju, ako i koliko je moguće.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s