Intenzitet oseća(n)ja

Kada vam se poslednji put desilo da budete ushićeni? Zbog nečega što se tiče samo vas, ili ponajviše vas. Isto pitanje, samo okrenuto na „negativnu stranu“: Kada ste osetili nešto loše, ali snažnog intenziteta? Takođe u vezi sa nečim što je samo vaše i nije u korelaciji sa nekim oboljenjem ili tako nekim spletom okolnosti koje mogu da se podvedu pod, ono, viša sila i tome slično.

Naravno da postoje zamke, pa tako neki  pate zbog raskida i/ili inih ljubavnih i sličnih jada, kao da time nastoje da se još malo zadrže u svetu mladosti, proleća i početka/početaka (Iza ovih redova ne stoji zavist u odnosu na sve one kojima se nešto „dešava“. Ne pobogu. Odnosi se na infantilne. I ne odnosi se na nekoga koga znam, bilo u životu bilo online – mojne sad da me prozivaju dragi likovi čija se priča kalendarski poklapa sa izlaskom ovog posta, jer nema veze jedno s drugim).  Tu su još i brige, nedostatak kinte i ostala hronična stanja koja nikako ne spadaju u temu ovog posta. Razumete šta hoću da kažem. Znam da razumete.

U jednom trenutku mi se učinilo da čitav svoj život nastojim da smanjim intenzitet. Da li to znači da sam pokušavao da smanjim sopstvenu patnju? Ili je i sama „patnja“ reč preteranog intenziteta? Barem za ovo o čemu pokušavam da pričam.

Sex po sebi proizvodi tu neku jačinu osećanja ili osećaja. Ponekad je dobro (kada su osećanja u pitanju), a nekada baš i ne (kada je u pitanju, tek, kratkotrajno buđenje osećaja). Sve zavisi šta preovlađuje, ali intenzitet je tu. Ponekad, čak, dominira strah, ali ne bih sada o tome (Ionako bi iskrenije i bliže istini bilo da sam kompletnu misao stavio u prošlo vreme, ali nema veze, sad kad sam već stavio kako sam stavio).

Namerno „ne uzimam u usta“ stanja kao što su sve u vezi sa potomcima, samoćom, depresijom, opojnim supstancama…

Osim seksa, tu je uživanje u hrani. Na žalost, od poodavno nisam probao neko jelo koje bi izazvalo nešto što je iole približno stanju ushićenja, a uz to moram i da pazim šta konzumiram i onda nije to to.

Putovanja. Da, naravno, naročito oni momenti tik pred polazak i neposredno po polasku, ali… sve su ređi i destinacije postaju sve dalje. Iako se svet smanjio. Naime, kriza raste i evo već smo u „onim“ kategorijama o kojima smo se prećutno dogovorili da nećemo pričati večeras („Večeras“ mi deluje romantično, mada ove redove pišem (Čitaj: „Kucam“) usred bela dana, a pojma nemam kada ćete ih čitati (I da li ćete ih čitati, ali i to je druga tema)).

Nije vam promakla reč „Romantično“ u prethodnom pasusu i šta je uopšte sa tom muzikom?

18 thoughts on “Intenzitet oseća(n)ja

 1. Taman pošto završim neku novu priču, za koju mislim da je uspela… To je katarza, ne? Potraje nekada satima… U drugom delu godine, kada krenem biciklom negde daleko, pa onaj momenat kada izađem iz naselja, znači definitivno sam krenuo… Drži me par minuta i onda ne osećam pedale… U ovom delu godine, kada presudim košarkašku utakmicu u sali, poslednjim šutem na 78:77 za protivnike a igramo do 80 (bilo sinoć). Traje par sekundi…

 2. biva…
  … kad ‘pripitomim’ leptira pa mi se on vozika na ruci kao da smo najrođeniji desetak minuta, tj. sve dok iz useka ne izbijemo na osunčan deo staze, pa ga u povratku ponovo sretnemo, prepozna nas i ponovo se voza…
  … kad odemo do Ribarca pa nas usvoji lokalno kuče…
  … kad se probudim u sobi sa pogledom na more…
  … kad se probudim i shvatim da gnjuranje u njegova leđa nije zagrljaj za srećan put u radni dan nego u vikend…
  … kad kod Lemija na polici sa antikvarnim knjigama ugledam naslov za kojim odavno tragam…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s