Recepti za salate

Zapravo, ja sam u svom drustvu poznat po testima (mekike, gibanchice, kifle, hleb, pizze, shtrudle…). Salate su druga prica. Lagane su za izradu, kruzi gomila recepata, ideja i slicno. Nema tu neke mudrosti.

Rec je o necem malo drugacijem. Radi se, naime, o tzv. „salatama od ostataka“, ciji sam, najcesce, kreator ja lichno (i personalno). Istina, rukovodio sam se nekim opstim nacelima „mesanja_raznih_sastojaka“. Ponekad sam pozajmljivao poneku foru, ali uglavnom se radi o (uspelim) improvizacijama. Redovno su moje salate bivale prve pojedene.

Mada u poslednje vreme nisam bas bio vredan, a i nemam kada. Ipak:

Sastojke mesati u kolicinama po sopstvenom ukusu:

Salata br. 1

– Ostatak od konzerve tunjevine (najcesce samo ulje, ali koje lepo mirise);
– Ljuspice od soje (prokuvati, ostaviti u vodi da nabubre, dobro ocediti, pa pomesati sa ostatkom iz konzerve tunjevine);
– Mladi sir („Shvapski“, bez masnoce), takodje pomesati sa gornjom smesom;
– Izgnjecen beli luk (propushten kroz onu spravicu za gnjechenje), takodje pomesati sa gornjom smesom;
– So, malo bibera, malo sitne, crvene papricice (najbolje da nije ljuta, i to sasvim, sasvim malo – da ne lici na nekakav riblji „Urnebes“)

Najbolje da odnos izmedju ljuspica od soje u ulju iz konzerve tunjevine i sira bude 1 : 1 (u svakom slucaju, bitno je da ne bude vise sira). Mozete dodati, na kraju, malo persuna i bosiljka, ali sitno iseckano (ali sitno, da ne moze sitnije).

Znam da cete reci da sa belim lukom ne moze da se pogresi, ali to vam je to.

Slata br. 2

Pravi se od svega onoga sto preostane kada se, pred rucak, procedi nedeljna supica (tzv. „Zuta, dugokuvajuca“), osim mesa. Mozete izbaciti i luk.

Sve se to dooobro propasira, da bude kao pire (najcesce preovladjuju skuvani: sargarepa, persun, celer, pashtrnak (od njega treba odvojiti onaj zilavi deo koji se nikada ne skuva kako treba) i ponekad – krompir).

U „pire“ dodati pavlaku (svakako ne slatku pavlaku, nego kiselu), majonez od soje i senf u odnosu 3 : 3 : 1, potom malo belog luka (izgnjechenog, kao kod salate br. 1) i malo soli.

Salata br. 3

Sardine iz konzerve, kuvan i propasirani celer (kao za pire , daje stravicnu aromu, ukus i miris), maslinovo ulje, crni luk (iseckan sitno do bola), beli luk (malo vise belog luka, isto ispasiran kroz onu spravicu – najbolji efekat daje kada se prvo sjedini sa persunom, pa se doda malo iscedjenog limuna, pa se tek onda – sve to dodaje ostaloj masi), bareni krompir (takodje, ispasiran kao za pire), persun (takodje, iseckan sitno do bola), pavlaka, majonez senf (u odnosu 6 : 3 : 1), kari („na vrh noza“), so, biber…

 

Mozda se i nastavi, a mozda i ne.

15 thoughts on “Recepti za salate

  1. Hvala Grofe, sto kazu ko tebe salatom ti njega samponom, te evo ti provereni recept za pranje prozora. Isljucivo samponom za kosu, onim za sto dinara, kopriva, kamilica i ostale breze. pere drvo, staklo, ne ostavlja brazde i cak ne moras ni da ispuras samo da vlaznom krpom izbrises drvo a staklo klasika kako se radi ( i neguje ruke 🙂 ). Ne mislim da peres prozore, ali eto da se nadje zlu netrebalo.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s