Opet

Izašao je iz trafike zamišljen. Ovaj put je uplatio sasvim nove brojeve. Nasmejao se samom sebi što su to bili brojevi koje je pročitao u „Velikom godišnjem horoskopu“. Koliko ljudi je došlo na istu ideju?

Prešao je ulicu i krenuo na sever. Duvao je snažan vetar. Podigao je kragnu kaputa. Onda je rešio da skrene u jednu usku ulicu i nastavio laganim hodom. Ulica je vodila na zapad, a drvored lipa sa širokim krošnjama štitio ga je od vetra.

Bilo bi mu dovoljno oko stotinu hiljada evra. Preračunavao je koliko je dinara potrebno da dobije. Sinoć je sanjao broj. Stotinutridesetsedam. Jedan, tri i sedam. Moglo bi biti trinaesthiljadasedamsto, ili čak, miliontristasedamdesethiljada. Ne, stotridesetsedamhiljada je prava mera. Sedamdeset bi rešilo stambeno pitanje. Njegova dugovanja bankama iznosila su oko hiljadu evra koje je podigao prilikom kupovine veš mašine, šporeta i frižidera, plus oko pola miliona dinara za dva keš kredita i dozvoljeni minus. To bi bilo to. Preostalo bi mu deset za opremanje stana, dvadeset bi oročio, a za ostatak bi kupio nov automobil. Kusur ne bi prijavio ženi. Izračunao je da bi to bio crni fond od nekih sedam hiljada evra i nekoliko stotina hiljada dinara.

Izbio je na mali trg u starom delu grada. Odatle su se granale tri ulice. Nastavljajući pravo išao bi ka bulevaru i dalje prema reci. Ulica levo vodila bi ga u krug i ubrzo bi se našao tamo odakle je krenuo. Odabrao je da skrene u ulicu desno, proračunavajući koliko će mu trebati vremena do autobuske stanice. Pogledao je na sat. Vetar se pojačao dok je prelazio preko čistine. Skoro je potrčao.

Ulica u koju je ušao bila je popločana kaldrmom. Na niskim kućama, pored svakog ulaza visio je po jedan fenjer. Fenjeri su, razume se, bili na struju, ali su svojim dizajnom oponašali izgled starog, gradskog, javnog osvetljenja.

12 thoughts on “Opet

  • S druge strane, ne možeš, a da ne igraš. Ponekad uplatim i ja, da ne budem kao Mujo u onom vicu kada moli boga da mu da da izvuče premiju, pa moli i moli, a bog mu u neko doba odgovara: „Pa kupi loz, budalo“. 🙂

   Ako kaniš pobijediti, osim što ne smiješ izgubiti – moraš igrati.

 1. Dobra večer, Grofe. Baš si discipliniran. Ja uvijek povećavam povećavam povećavam.
  Večeras sam otkrila da kad idem na my stats pa se vraćam na dashboard – u međutrenutku vidim niz blogova, neke nepoznate i neke poznate, koje kao pratim, ali ne dobivam obavijesti o novim postovima na tim blogovima, pa ih nikad ne čitam. Na primjer, tvoj. Zašto, a pratim te? Što trebam učiniti da mi stižu obavijesti na mejl kao što su prije stizale?
  Laku noć.

  • Zbog tebe sam na moj blog stavio „Prati blog preko e-pošte“ (Ona kućica levo, gore; Samo klikneš na nj – Ispod „about“ i ostalog levo ide:“PRATI BLOG PREKO E-POŠTE Pritisnite da biste pratili ovaj blog i primali obaveštenja o novim člancima preko e-pošte; Pridružite se 59 drugih pratioca“ i oranž gumb ispod na kome piše „Prati“ e tu klikneš i voala ili kako već… kužiš sada sam siguran).

   🙂

   Ne razumem šta povećavam? I što sam diciplinovan?

 2. Pre neki dan, dobila sam poruku od jedne astro- smaračice (rekla bih da malo veze ima sa astrologijom) u kojoj me obaveštava da će tog i tog dana moji srećni brojevi biti:…bla bla bla
  Inače ne verujem da imam sreće u igrama na sreću i ne igram ih. Ali eto. Ovo je bilo sugestivno toliko da sam uplatila.
  I znaš šta? Od 7 brojeva koje mi je ona poslala – NIJEDAN nije bio među izvučenima 😀
  I niko srećniji od mene: ko nema sreće u ljubavi ima u parama – imam dobre šanse da mi se posreći u ljubavi 😉

 3. moji su igrali vise ovako, nikada nisu bili redovni, niti su imali naviku, nego ponekad, otac zna da kaze „e kada bi prva nagrada bila batine, mi bi sigurno dobili…“ 😀

 4. Nekad je to bio fazon: „Da imam milion dinara, uradio bih…“ to-i-to. Ovo je vreme u kome je maštanje na ovu temu, nažalost, više stvar potrebe, ponekad i „dogorelosti do nokata“ kako narod kaže.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s