Vreme sporta i razonode

Basket sam počeo da pratim kada je Zadar postao prvak Jugoslavije. U je…

Fudbal? Hm, pa gledao sam finale SP u Argentini. Sećam se nadasve dosadnog glasa Zorana Popovskog: „I… Kempes, Mario Kempes. Nizozemska je…“ – kao da nabraja sastojke za supu, glas mu se dalje nije čuo, dok je stadion eksplodirao.

Zapravo, sport sam počeo da pratim, onako, „sa razumevanjem“ od one sezone kupa UEFA, kada je Zvezda došla do finala. Pamtim doduše i finale svetskog u Manili: Moka, Praja, Ćosa, Mirza, Kića i ostali.

Kada pričam sa tastom i njegovim drugarima, ubiju me u pojam, jer se neki od njih sećaju tekmi koje su se igrale odmah posle WW two. Kada dođu do finala Partizan – Real, onda je na redu mojih pet minuta: Moj kolega Aca je oženjen sa Pirmajerovom ćerkom, pa im ponekad pravim zazubice, prepričavajući anegdote, koje je Aca lično, čuo iz usta slavnog fudbalera. Inače me starine dotuku sa „ćuti mali ti se ne sećaš“ i pričama od Bobeka, preko Šekularca, od Puškaša do Pelea, sa akcentom na slavnu generaciju Vojvodine, Boškova i Toze Veseleninovića.
Čovek je mlad dok su mu živi roditelji. Ili barem roditelji njegove žene.

S druge strane, imam dva drugara, koji su žive enciklopedije. Obojica znaju napamet sve sastave, iz svih mogućih sportova, sa takmičenja od samih njihovih početaka. Znaju i pojedinoisti, rezulatate, anegdote… ponekad ih je zanimljivo slušati, nekad je smor (kada jedan počne da nabraja: „Tretjak, Larjonov…“ a drugi nastavi: „Krutov, Makarov…“), a katkad neko od njih dvojice izbaci pravi kuriozitet tipa ko je pobedio u hokeju na travi ili kriketu na tim i tim igrama Komonvelta i sve tako.

18 thoughts on “Vreme sporta i razonode

 1. E, a od svega ovoga što si napisao, ja se jedino sećam radio emisije sa imenom iz tvog naslova.

  Ja ne znam kad sam počeo da pratim sport (ustvari, biće da je to ona godina kad je matori kupio „fiću“ i rekao mi da će da me vozi kolima samo ako budem navijao za „zvezdu“. Bila je 77-ma, imao sam 3 godine, ali to nisam mogao da ne zapamtim).

  Godina kad sam prestao da pratim isti bila je ona kad se šampionski tim „zvezde“ rasTao, nešto posle Barija. Nisam se nikad bavio proučavanjem, paćenjem svih tih sitnica. Bila mi je bitna emocija: ta euforija subotom i nedeljom popodne na „Beogradu 1“ (radiju) kad kreće kombinovani prenos… Nemoj me sad terati da se raspisujem… 🙂

  • Ta radio emisija i jeste neka vrsta ugaonog kamena za čitavu ovu priču. Sve ostale asocijacije nekako izviru odatle i na koncu tamo otiču.

   Tačno mogu da čujem glas iz „ofa“… i sunce mi ide u oči dok se vozimo tim „Fićom“…

 2. Eh bre Goste kriket Komonvelta, priča ti se završava kao da je priča glavni arhivator Čvarkov Đorđe!
  U vezi živih enciklopedija reklo bi se vrsta u izumiranju, sada sve ima na Google. No medžutim namerim se da nađem sastav KK Real iz Madrida, generacija ’95, koja je osvojila Evroligu i ne uspem, istina preko telefona i u prvih 5 minuta, ali ne uspem, nađem samo prvu petorku…

 3. 1968. sudija Dinst (lakrdija)
  1979. sudija Mikeloti (nismo zaboravili)
  1991. sudija gospodin Galer (imate li časovnik?)
  1997. sudija Pedersen (samo ime ti kaže)
  2004. sudija Kolina (neprimetan)

 4. Sport sam počela da pratim kad i moja deca- što će reći tek par godina unazad. I na to sam naterana! Al’ sama sam kriva- uvek sam ih okupljala oko nekih crtaća i emisija o prirodi i sad oni mene, po navici, uvlače u gledanje sporta. „Enciklopedije koje hodaju“ su ništa naspram ovih mojih koje skakuću, fudbaleri, ekipe, treneri, menadžeri…ali vrh su mi podaci o imenima dece (Messijev sin se zove Tijago!) ili podaci tipa on je 10 godina stariji od svoje žene Šakire ali rođeni su istog dana! Zamisli kako prepričavaju neku utakmicu u kojoj je bilo golova, šansi ili nekih povreda? 😦 Jedva čekam da porastu za devojke 😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s