Od poštenog posla ruke nisu prljave

Te davne 1994. godine, još sam bio student. Istina, već sam se zabavljao sa sadašnjom darling. Privodio sam studiranje kraju, ili sam barem tako mislio. Tih dana malo se mislilo na sutra. Trebalo je preživeti danas. Retko ko je planirao budućnost. Nije se imalo love, a izgledalo je da ni budućnosti nema na vidiku.

Radio sam na Sajmu u tzv. „Grupi za intervencije“. Možete da zamislite kako je to zvučalo u ondašnjim, ratnim vremenima. Pomenuta grupa sastojala se od sezonskih radnika. Fizičkih radnika, koji nisu svi odreda oduvek bili fizički radnici, ali ih je muka naterala. Bilo je to šaroliko društvo sastavljeno na brzinu od lečenih alkosa, siromašnih, ali mrdajućih penzosa, vorkera bez mnogo škole, koji su posle ukidanja samoupravljanja dobili pedalu od dotadašnjih drugova, novopečenih im poslodavaca i mene, zalutalog studenta bez kinte.

Sećam se kako mi je čika Nikola (Dalji rođa, koji mi je „sredio“ šljaku) rekao preko telefona: „Nemoj baš svečano da se obučeš.“ Bilo mi je odmah jasno. U načelu. U pojedinostima intervencije „Grupe za intervencije“ sastojale su se u pripremi terena za sajamske priredbe: Od uređenja kruga (Miks poslova iz nadležnosti, delom gradskog zelenila, a delom gradske čistoće), do montiranja štandova. Kada bi jednom, sajamska priredba započela, posao bi se sveo na poslove održavanja i čistoće, sa akcentom na čistoći. To je između ostalog podrazumevalo i krivudanje po halama sa kontejnerom za đubre ispred sebe.  To krivudanje išlo je od štanda do štanda. Viđali ste sve one namontirane cice, ali one nisu viđale vas. Odnosno jesu, ali vas ne bi posmatrale kao individue. Ili ličnosti ili ljudske prilike ili bilo kakve prilike osim za bacanje smeća. Dakle, više su vas posmatrale kao đubretare. One starije i nešto ljubaznije, umele su da vas ponude sokićem ili čak rakijicom, ali najpre, ipak, videle bi vas kao pokretne kontejnere ili vozače kontejnera koji služe samo za odnošenje otpadaka.

„Od poštenog posla ruke nisu prljave“ – vikao je čika Nikola i odlazio ne pruživši ruku. Darling je, takođe, radila na Sajmu, ali na štandu jedne velike firme koja se bavila proizvodnjom sokova, alkoholnih pića, pekmeza i marmelada. Spadala je u one namontirane cice. Samo spolja. Zato jer je bila jedina mlađa riba koja bi nas ponudila pićem (…ali to je moja darling, usralo me da nađem pravu ribu; nikada nisam provalio zašto je rešila da bude sa nekim kao što sam ja).

Posle sam godinama ulazio za dž na Sajam. Poznavao sam sve momke na vratima. Umeo sam da pokazujem rukom na zelenu površinu i da se pohvalim kako sam je ja kosio.

20 thoughts on “Od poštenog posla ruke nisu prljave

 1. Znaš šta Grofe…
  Malo si zajeban sa stilom pisanja pa mi ponekad treba „snajper“ da ne promašim suštinu tvog pisanja…
  Ovog puta je suprotno. Pogodio si me tamo gde sam najviše ranjiv…
  A suština mog komentara je da si ti, (na svoj način) emotivan, dobar, i pristojan lik…
  U svakom slučaju – čovek koga treba pratiti i čitati.
  Kupio si me Grofe!
  I, kao što si sam napisao kao komentar na jednom mom postu:
  „Pristojan si i pristao“.
  Neizmerno mi je drago zbog toga.
  Živ bio Grofe! Pozdrav! 🙂

  • Na svoj način, razume se. To podrazumeva da kada sam već nagurao toliko godina u sopstvenu pozadinu, svakako tu negde postoji i „druga strana medalje“. Iz istog razloga, potreban je ponekad snajper.

   U svakom slučaju, hvala na lepim rečima. One su nekad tako okrepljujuće…

 2. Sad ću i ja malo da ga ovde hvalim pošto sam mu već na svom blogu napisala da se oseti da je Gospodin sa diplomom Boemije!
  Priča je super.
  Često sam službeno bila na NS sajmu i pored ne tako malih dnevnica koristila i priliku da posetim drugaricu… 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s