Doručak na travi

Pola deset pre podne u centru Novog Sada. Prolaze ljudi i nose kese. Svako svoj doručak, malu porciju privatnosti. Oni u odelima nose fancy kutije sa fancy hranom, a oni sa manjim platama uglavnom pecivo: kifle, perece, jogurt i tu i tamo burek.

Pored znamenitog zaštićenog stabla, postoji red klupa na koje se može sesti, zapaliti cigareta i posmatrati.

Novi Sad je poznat po vrlo dobrom izboru hrane. Na malom prostoru imate ponudu od fast fooda do ozbiljnih restorana. Branch barovi su se namnožili, pa tako gotovo svaki kafić koji drži do sebe ima i svoju varijantu hrane koju nudi. Cene su ujednačene. Sećam se da sam pre par godina u Beogradu poranio na poslovni sastanak, pa sam vreme potrošio u baru jednog hotela i tamo pojeo izvrstan sendvič. Malo skuplji nego na sličnom mestu u Novom Sadu, ali bogato „opremljen“, čime je sasvim opravdao cenu.

Ovi u odelima što špartaju sa svojim luksuznim fruštuk gegeben paketićima su bankarski službenici. Odmah se primeti. Slično izgledaju i političari ili recimo, pripadnici „viših ešalona“ gradske i ostalih uprava, ali se oni ne mogu videti kako naokolo tegle svoje zavežljaje. Oni su, pogađate, u branch barovima, da bi kasnije zauzeli svoja mesta u pomenutim ozbiljnim restoranima.

Ostali se gegaju noseći kifle i jogurte i ponekad, još nešto, najčešće sa pijace.

Pola deset pre podne u centru Novog Sada, radni dan. Imate utisak da ste u nekom većem i bogatijem gradu. Akcenat je, ipak, na ovim fruštuk – razlikama. Ja sam danas poneo par jaja od Uskrsa, parčence barene šunke i hleb.

16 thoughts on “Doručak na travi

  1. Pa ne znam da li bih tako podelila te fruštuk kese i kutije…veliki sam hedonista po pitanju hrane i nije mi važna količina koliko da je ukusno. Kada sam počinjala da radim redovno sam se hranila pecivom i jogurtom iz obližnjih pekara. Vremenom mi je to „izašlo na nos“, i ne mrzi me da sebi nešto spakujem. Naravno da ne provedem sate ujutru u kuhinji, i često to budu „ostatci“ od večere, ali ih pojedem sa posebnim uživanjem. Da li je i to fensi? Ne znam. Meni je to samo briga o sebi koju svako može, čak i ako ne jede brančeve po restoranima. Moje projice sa svim i svačim, i tvoj hlad pod nekim drvetom u Dunavskom parku ili na keju i bila bi to savršena jutarnja pauza 😉

    • Nema sumnje da se i ja trudim. Vucaram od kuće raznorazne kreacije, baš od ostataka, kao što kažeš. I ne žalim se. Ovo je o nečemu drugom. Znam da znaš i kapiram da je tvoj komentar samo jedan „dobroenergetski“ prilog i podrška.

  2. kod nas je odavno pocelo razvrstavanje po velicini i kvalitetu kesa, za dorucak, u kupovini , nikako da svi dodjemo opusteno do hlada, pa svako kako hoce.

  3. Praksa je pokazala, bar u mojoj firmi, da oni koji najviše imaju – jedu ‘ranu od juče. Zato valjda i imaju… U našoj kući se sve iz’ede, pa nemam zlatnu zalihu za „D Dej Aftr)“ 🙂 Ja volim tople piroške sa sirom (u mom okruženju poznate kao „vežbanke“) i kakav god da mi je standard, za piroške se mora imati!!! (55 din 🙂 )

  4. sve kao o klopi i užinama, a kad tamo doručak na travi… 😀
    … ne otimam se utisku da se ovde provlače i zabeleške starog likovnjaka, da ne kažem pokvarenjaka. 😉

  5. Opet si otvorio delić Pandorine kutije 🙂 Dve godine ne radim, a sećam se svih fruštuka. Burek ili nešto od kuće, posle Vaskrsa obavezno barena jaja 🙂 i kad su neke vanredne parice u restoran sa malim društvancetom, fensi, zar ne? A ta „funkcionerska elita“ je išla na ista mesta kao i mi, tako da se nije videla baš neka razlika- sem što su sedeli natmurenih, ozbiljnih lica i poručivali viskić kao aperitiv, a ne kao mi…mi smo bili veseli ( zbog tih para koje smo posle mesecima vraćali )…dade mi inspiraciju za još jedan tekst, hvala..

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s