Brodolom, brakolom

Brak… kriza braka, razvodi… u čemu je stvar?

Nije u pitanju samo (ljubavni) odnos izmedju dvoje. Reč je o porodici (ne samo imajući u vidu decu, jer moguće su i porodice, odnosno brakovi bez dece). Ipak, ta zajednica, nije entitet za sebe. Nju čine pojedinci, individue sa sopstvenim potebama koje su oformile neku vrstu saveza.

Porodica znači i dom, neko mesto u koje se svaki dan vraćam(o). Ponekad je teško razlučiti da li se prilikom tog povratka, više vraćamo sebi ili drugima? Izgleda da cela stvar puca, ako se tu negde, ravnoteža naruši.

Ostalo… poligamija, poliandrija, štatijaznam, to su sve alternative-ćorsokaci. Gluposti, često duplirane pokušajima da se od njih napravi nekakav koncept.

Pojedinac treba da bude načisto da li mu je potreban dom, porodica, brak i deca, ili samo nešto od navedenog, ili ništa. Čak i tada, neuspesi, odnosno brakolomi nisu retkost. Olujna vremena.

Kad je nemirno more predstavljalo prepreku za hrabre mornare?

22 thoughts on “Brodolom, brakolom

 1. A, da… tema… Druga su vremena, sada više nije sramota misliti na sebe i na svoje dupe. Postali smo samosvesniji, time i samouvereniji, time poželjniji.. time zadovoljniji… Eto zašto ima brakoloma… 🙂

 2. „Pojedinac treba da bude načisto „… ako je i bio na početku, ljudi se menjaju, pa shvate da to nije ono što su hteli… ali najčešće kod brakoloma presuđuje prestanak komunikacije i podrazumevanje onoga što čini brak.

 3. Složila bih se sa Spes..i nekako mi se čini da je sve više razvoda. Skoro svaki dan čujem da se neko razvodi.
  Mislim da su ova teška vremena osnovni razlog što je mržnje sve više a ljubavi sve manje..

 4. Pre par dana moji matorci su proslavili 50 godišnjicu braka, što bi rekli zlatnu svadbu, pa sam baš razmišljao o ovoj tematici…
  Da li ću biti živ (i zdrav(e pameti)) 2051?

 5. nekako sam se najvise vezao za ovaj drugi pasus, najjaci utisak, valjda i ja to tako dozivljavam, a ovaj kraj mi je najjaci, svojevremeno sam u srednjoj imao prepisku sa profom iz filozofije u stilu „po nemirnom moru tonu teski putnicki brodovi“ (kontas ko je tu sta)…

 6. Ponekad je potrebno vreme, tj da zaploviš u to iskustvo koje si odabrao, da bi razotkrio prave motive zbog kojih si ušao u sve to, sa baš tom osobom. Najgore što se može, za sebe i za nju- i za sve ostale na brodu je biti neiskren. Lep tekst!

  • Sa druge strane, kako u startu biti iskren, kada, kao što i sama kažeš, tek treba da razotkriješ prave motive? Dakle, ponekad ni sami ne umemo da nađemo prave odgovore, ili istinite, iako smo iskreni do panja.

   Mislim da se radi o paralelnom „paktu“ („paktovima“): Sa samim sobom, ali istovremeno i sa partnerom/partnerkom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s