Kako bi se danas zvali „Cigani Ivanovići“?

El znate uopšte ko su? Koj ne zna, nek baci okce ovdi.

Dakle, el bi se zvali možda „Romi Ivanovići“, m? A stari dobri čika Jova Zmaj? Šta čika Jova, šta čika Jova? Mislim na onu njegovu „Ciganin hvali svoga konja“. Može u naslovu, može u stihovima, al kad učiteljica diktira pitanja za domaći rad, ona koristi reč „Rom“. Nema veze.

Kako god, „Romi Ivanovići“ nekako nemaju blage veze sa ciganskom muzikom. Razumete me vi sa onim sjajem u oku, a vi ostali… čudilo bi me da je bilo ko od vas dospeo dovde čitajući. Isto tako „Romska muzika“, (keve ti?! takođe nema kontakta sa ciganskom muzikom), nekako mi zvuči kao etno. To i ne bi bilo toliko loše, da mi uz to etno, ne fercera neki dozlaboga dosadni nedeljnoposlepodnevni prilog iz emisije koju ne gledaju ni oni kojima je, šatro, namenjena. Osim, dakako, najuže rodbine koja se skupila da „na telezivoru“ gleda svoje najmilije aka učesnike i članove lokalnog KUDa, kako izvode iste te, šatro, etno, nešto.

Džaba nam politička korektnost, uzalud zborite „Rom“, „Afroamerikanac“, kada vam prvo ko balvan, u oko upada upravo boja kože. Mislim, kakve veze ima boja kože? „Ide jedan čovek sa jednim Cigom.“ – kao da Ciga nije čovek. I kakve veze ima ko sa kim ide, ako idu dva čoveka? O tome vam pričam. I dalje, primećujemo boju… razumete? Džaba, „Turam, guram, ne može da uđe – moje noge u cipele tuđe“ (jbg. cipela bečka – noga lička). Kao kada smo (istorijski) nedavno, obavezno morali da naglašavamo „bratstvo i jedinstvo svih naroda (pa onda kao da to nije dovoljno, još) i narodnosti“. Čuvati kao zenicu oka! Kur moj, znate svi šta je bilo.

O tome vam govorim, a da se dotakao nisam veroispovesti i ko je za Ruse, a ko nije.

Svi mi građani smo kao spomenutog čika Jove „Đulići uveoci“. Nestajemo. Kao ćurići one babe iz Lazine anegdote. Nisam vam pričao? Duvali Laza i Joca kod Laze u poljoprivrednoj apoteci i uradili se ko životinje, kad eto ti babe. Mušterija na vratima, a Laza nema snage da ustane. Uzme, zato, Joca beli mantil i izađe do pulta, pravo pred babu. Baba jadna, ucveljena, pokušava da objasni kako joj ćurići stradaju jedan za drugim, crkavaju, kaže, a leka nema. Kud će, šta će, jadna, došla po pomoć u poljoapoteku, misli jeftinije je nego kod veterinara, a on ionako stalno mortus pjan u seoskom bircuzu. Joca se nalakti na pult, da se ne primeti kako leluja, začkilji da odglumi stručnost i fokusiranost, pa lane: „A… znam bako, znam, to su, je l’ te ćurići uveoci?“

Sa svim se sprdamo sasvim. U novinama piše kako jedni u školu idu sa poslednjim modelom mobilnog, a drugi bez užine. Bojim se da će se pre odvojiti škole po imovnom stanju, nego što će se vrne korektnost, pa makar bila politička. Čika Jovo, Ivanoviću jedan!

17 thoughts on “Kako bi se danas zvali „Cigani Ivanovići“?

 1. Svaka čast Grofe!
  Mada se bojim da će današnji „syber klinci“ razumeti to o čemu pišeš – ako uopšte i čitaju. Ali svakako vredi pisati, i ne treba nikada ni prestati. Ali treba da znaju, da smo mi, iako sazreli u nekom drugom vremenu, uz drugi sistem vrednosti, ipak naučili lekciju.
  Naravno, ima puno i odraslih, koji bi i na tvom blogu mogli mnogo toga da nauče, ako već nisu vaspitani literaturom koja nas je oblikova u ljude:

  http://miroslavantic.blogspot.com/2008/08/kad-sam-bio-garav.html

  Pozdrav! 🙂

 2. Kada sam bio kod kumova u Sr.Mitrovici čuo sam tu kretensku rečenicu od nekih njihovih komšija(ne znam kome je bila upućena, a nije ni bitno) dakle:“Oni nisu od našeg sveta…“
  Koji bre svet, kakvi bakrači…
  Stomak mi se okrenuo pa popih rakicu…
  Sjajna muzika.

 3. moram da ti kazem da ni Ivanovici nisu vise sinonim za cigansku muziku. Bila sam na dan Roma * oficijelno receno u SC, Odjila je rasturila u njihovom fahu, oni bleda senka ovih snimaka. Pola SC je izaslo. Ni cigani nisu valjda kao sto su bili, a da ne pricamo o drugima… a tek o korektnosti… Moses daa se farbas svakojakim bojama, ali ili si covek ili smrad, tako da koza tu ne igra neku ulugu.

 4. Sinonim za dobru akusticnu svirku. Za dert sto bi reko Bora Stankovic. Tamo u Svecke i ostale unapredjene kuRtule boli ih uvo za boje itomeslicno. Mnogo smo cudan narod.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s