Koliko god se trudio

…da, na neki način, učinim sporednim svakodnevne probleme, a da glavna tema postane ono što me raduje i ispunjava, da nešto  što uistinu (i na žalost) troši maleni deo mog (ionako malešnog) slobodnog vremena, postane dominantno – to mi ne polazi za rukom (nogom, olovkom…).

„Moja duša, zatvorena u jednoj stvarnosti, vapi za drugačijim pejzažima.“

From (kao uostalom i gomila njegovih sledbenika, plagijatora, pozajmljivača ideje i pisaca popularne psihologije) kaže u Umeću ljubavi da, s obzirom da treba biti u sadašnjosti i skoncentrisan na ono što se upravo događa (dešava ovde i sada), ne treba maštati u trenutku kad treba delati. Odnosno, ne treba da dozvolimo sebi da nas sopstvena mašta onemogući u sagledavanju stvarnosti. To mu dođe kao savet da ne treba pribegavati eskapizmu. Nemojte se samodrogirati – uzviknuo je jedan moj poznanik. Molim vas, ne ljutite se što ovako banalizujem tako važnu stvar kao sto je Umeće Ljubavi i što u usta uzimam jednog Froma, da bih lakše objasnio svoj problem.

Ne mogu a da ne pobegnem, s vremena na vreme. Ponekad čitam, pogledam neki film ili naprosto spavam. Medjutim, najčešće maštam. Ja sam veoma strastven pušač. Zapalim, tako, cigaretu i sa svakim dimom sam sve dalje… Pri tom, cigareta je samo opravdanje. Za par minuta mira. Znam da će vam, sada, pasti na pamet i pravi narkotici i alkohol i Kastaneda, i meditacija i joga…

Ipak, koliko god se trudio da glavni problemi u mom zivotu postanu sporedni, a sporedni glavni – ne uspevam.

Evo, upravo mi je dogorela cigareta.

17 thoughts on “Koliko god se trudio

 1. Grofe, ne ostajem nam ništa drugo nego da „varimo“ cigaretu na cigaretu, i da kao u onij poslovici „zrno po zrno pogača“ produžimo – ne znam ni ja šta, trenutke mira…
  Ali znam, da bi smo sa druge strane debelo skratili…
  Maštaj i piši! 🙂

 2. Da budem iskren, cigarete sam ostavio slučajno. Duga priča i preskačem je, ali samo u tom čudnom spletu okolnosti je to moglo da mi se dogodi. Inače, sve one priče “važna je volja“, mačku o rep.
  I, da u istom komentaru budem još jednom iskren, 🙂 , kao što obožavam kada neko pored mene zapali (ostao sam strastveni “pasivni“ pušač), tako i ovaj post sasvim razumem sa tog aspekta. 🙂 Kao da sam zapalio.

 3. Jel makar tokom te cigarete sporedno dolazi na mesto glavnog? Makar onako sabajle dok je atmosfera opskurna (sto bi ti rekao – ako si ranoranilac, a cini mi se da jesi) tada bi rekao d amoze d ase ucari 5 minuta, figurativno…

  • Dolazi, naravno.

   Inače, ja sam baš noćna ptica (kasno leganje i dugo spavanje). Zbog posla i obaveza, prinuđen sam da ustajem rano, pa me onda strast za natenane kafom i cigaretom, motiviše da ustajem još ranije, ne bih li ukrao upravo te momente o kojima govoriš.

 4. Mozda mi je najupecatljivija ova recenica: „Ipak, koliko god se trudio da glavni problemi u mom zivotu postanu sporedni, a sporedni glavni – ne uspevam.“ Verovatno zato sto isto pokusavam ali se bas ne mogu pohvaliti narocitim uspehom 🙄 .

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s