Cyber – simpatija

Zamislio sam se oko dva pitanja.

Sta je to „Cyber – simpatija“?

Dogadjaj koji zelimo da ostane tajna, ukoliko se nikome ne isprica – nije se ni dogodio?

Sta je, dakle, „Cyber – simpatija“? Mislim, ukoliko trazite partnera, izmedju ostalog, i na web-u, neki od ponudjenih vidova upoznavanja su dating-site-ovi, blog-ovanje, chat-ovanje… i za mene, nema razlike izmedju toga i odlaska, recimo, na neko mesto (kafic, svirka, bioskop, pozoriste…), na kome se ljudi i inace okupljaju vodjeni slicnim motivima. Nema razlike, naravno, samo ukoliko bi to cyber – upoznavanje, predstavljalo uvod, prvi korak ka licnom susretu negde u stvarnom svetu.

Moguce komplikacije, koje nastaju, na primer, usled laznog predstavljanja i slicno, nisu ovde u igri, kao sto ne racunam ni komplikacije koje nastaju bez obzira na nacin upoznavanja. To je deo zivota i nije sada tema.

Sve sto izlazi iz ovih okvira, a ne nastavi se u stvarnom zivotu (sa ili bez licnog upoznavanja) spada u tu kategoriju „Cyber-necega“, pa makar ga/je nazvali i „simpatija“.

Sta se desava sa dogadjajem koji zelimo da ostane tajna? Ukoliko se nikome ne isprica – nije se ni dogodio?

Prvo sto mi je palo na pamet je veza sa prethodnim pitanjem. Da li je to cyber-neshto (simpatija) realan, stvaran dogadjaj? Zavisi od toga kako ga akteri vide. Ukoliko smatraju da je to nesto sto bi trebalo precutati (ili cuvati kao tajnu) onda je, valjda, rec o necemu sto se desilo. Uistinu zbilo. A da li se nesto zbilo, ukoliko niko ne zna da se zbilo, odnosno ako nije nikome ispricano? Vec sam imao post na (veoma) slicnu temu. Vecina posletilaca – komentatora se, tada, slozila da nikakve veze nema prica(nje) o dogadjaju. On proizvodi posledice, pa proizvodi…

P.S. (Ja, po pitanju pitanja „cyber-simpatije“ imam nekoliko za mene extra simpatichnih blogerki, ali i blogera… ali to nisu one simpatije, mada mi „dobro cine“ njihovi postovi, „nacin rada“ njihovih umova i svasta jos nesto; Sve to proizvodi niz pozitivnih posledica po mene, al’ ja to ne krijem)

33 thoughts on “Cyber – simpatija

 1. Stvarno dobra priča, a komentari… ma ulepšali ste mi dan i ti i oni, pogotovo Robin i Labilna ukljuzčujući tvoje replike (da ne kažem beg u pokušaju 🙂 ).

 2. „Slažem se, ali o čemu se radi dok ne dođe do in vivo, a odmaklo je u cyber?“
  Situacija je donekle slična upoznavanju „in vivo“ ali bez prilike za duži razgovor. Do sledećeg susreta mašta radi isto kao i kod „sajber upoznavanja“.
  Slažem se da postoji suštinska razlika između upoznavanja „sajber“ i uživo. Kod virtuelnog najpre upoznaš duh ili intelekt osobe – naročito ako nije poslala fotografiju. Sve što o nekome misliš zavisi isključivo od njegovih intelektualnih osobina.
  Kod upoznavanja uživo, najveći utisak ostavljaju fizičke osobine pa intelekt može ostati neotkriven.
  Moramo se složiti da u upoznavanju ne postoji „Sveti Gral“: ovo je dobro i poželjno a ovo nije.
  Štaviše mislim da, kao i kod većine ostalih pojava u životu, nekima više odgovara jedno a nekima drugo. To ne mora biti u odnosu 1:1. Bez obzira na brojčani odnos ni za jedno se ne može reći da je bolje ili lošije.
  Uostalom, sam si rekao da ovde ne razmatramo prevare jer su uvek i svuda moguće – sa čim se slažem.

  • Potpuno si u pravu. Postoji, međutim, jedan fenomen (najviše zastupljen među mladima, ali ne samo među njima) koji se zove „fejsbuk veza“ ili „veza preko društvenih mreža“ i podrazumeva sve osim kontakta.

   Šta je, pak, to „sve“? Na to mogu da odogovore samo to dvoje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s