Ništa nije kao što izgleda

…ili barem nije totalno. Ili skoro ništa.

Evo, na primer, današnji klinci, da ne kažem mladež, omladina. Kao, ne čitaju, tupi su, prazni, materijalisti, oportunisti, površni, nepametni. Zapravo je obratno (osim čitanja). Kontaju (naravno da kontaju – pa ovo je njihov svet delimično, a sutrašnjica skroz pripada upravo njima) šta se traži i koliko je dovoljno. Emocije drže unutra. Niko nije kriv što ste vi dinosaurus i što ovo nije vaš svet. Vi ste ti koji ovde ne pripadate, a ne oni.

Uostalom, imali ste svoju šansu. Ima nečeg perverznog u žalu za mladosti. Što ste uradili uradili ste, sada je red na nekog drugog. Tako stoje stvari i onoga ko je ih je tako postavio (ili ono, zavisi u šta verujete i da li uopšte u nekoga ili nešto verujete) zabole za vaš stav o tome, ili vaša osećanja, ugao gledanja ili bilo šta vaše. Osim duše.

Duše ima i bez obzira da li je neko  pročitao sve knjige koje ste vi pročitali, ona je tu. Kao što je bila tu i pre nego što su napisane. Ne znam da li neko vodi računa o tome. I o duši… na koncu gde će vam duša, kada toliko kritikujete nove naraštaje? Pa i vi ste nekad bili novi naraštaj, a vidi u šta ste se pretvorili.

24 thoughts on “Ništa nije kao što izgleda

 1. Kritikuju samo oni koji, i pored dobrog sluha, kao mladi, nisu čuli kritike na svoj račun! Oni koji ne bi propustili Dnevnik ni po cenu života, ali nemaju pojma šta je stvarno objavljeno!
  Oni koji čuju ono što im se govori (a ne ono što žele da čuju) ne kritikuju. Ako mogu pomognu, ako ne, ćute.

 2. E u pravu si goste, treba ponekad gledati i iz drugog ugla. 🙂
  Podsetio si me na Duška Radovića:
  „Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas.“
  Pozdrav!

 3. to je ta tranzicija, (ja je evo u domu osećam već izvestan niz godina jer živim sa mojima), ne mogu da se ne zapitam koliko se zaturi u mimohodu i koliko to zatureno vredi?

 4. Poslednja rečenica zakiva. Izvrsna istinita misao. Bravo, Goste.
  Btw, Duki, super ti ta stvar od Pearl Jam-a. Imaju jednu sjajnu stvar („Pendulum“) i na najnovijem albumu.

 5. Bravo, Grofe, ovo je za pemćenje. Duše ima i bez obzira da li je neko pročitao sve knjige koje ste vi pročitali, ona je tu. Kao što je bila tu i pre nego što su napisane. Ne znam da li neko vodi računa o tome. I o duši… na koncu gde će vam duša, kada toliko kritikujete nove naraštaje? Pa i vi ste nekad bili novi naraštaj, a vidi u šta ste se pretvorili.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s