Muzika i matematika

Jezik bogova i/ili pesma bogova. Obe u nekom svom ishodištu, ali i u svom krajnjem dosegu predstavljaju ono osnovno, ontološko… obraćaju se onom suštinskom u nama. Razum tu, ne tako retko, pada i treba se samo prepustiti.

Ljubav…? Ne znam. Mislim da ljubavi nema bez razuma. Zaljubljenost, strast, ta vrsta opijenosti (mada bi neki tu, možda i sa pravom, svrstali sve vrste opijenosti)? Možda.

Inhibicije svake vrste moguće je, da tako kažem, veštački ukloniti ili barem oslabiti njihovo dejstvo do onog stepena, one tačke, kod svakoga na posebnom, za njega karakterističnom mestu, kada postaje moguće ono što inače nije.

Mator sam, zaključujem, jer sve češće zaplačem slušajući muziku. Kada niko ne gleda, to se valjda podrazumeva, imajući u vidu veličinu i obim moje glave i stomaka.

Isto tako, kapiram da je matematika, svojim alatima dokazala naizgled nedokazive stvari koje se tiču samog nastanka, postojanja i funkcionisanja Sveta (često godinama unapred, jer se naknadno eksperimentalnom metodom potvrdilo da je ono, često na prvi pogled bizarno, a otkriveno matematičkim metodama – zapravo tačno, naročito u astro-fizici ili kvantnoj mehanici).

Ljubav? Mislim da znam.

Zaljubljenost, strast, prepuštanje…? Jebiga.

13 thoughts on “Muzika i matematika

  1. Jutros, pitaj boga zašto, čitala sam master rad iz matematike koji priča priču o povezanosti matematike i Biblije. Paaaaaaa, ima tu zanimljivih stvari, a to se nekako nadovezuje bar jednim delom na ovo što si napisao.

    [http://elibrary.matf.bg.ac.rs/bitstream/handle/123456789/2435/Matematika%20u%20biblijskom%20tekstu.pdf?sequence=1]

  2. Muzika još više dokazuje naizgled nedokazive stvari. Svet je nastao iz haosa, ili tišine, ili Reči. Kakogod da gledamo na to, u osnovi sva tri fenomena jeste muzika!

  3. Ako gledamo samo naslov – niđe veze. Ali ti si u post gurnuo i ljubav i strast i zaljubljivanje i razum i Madonu, te imam pitanje „Jesi promenio dilera?“ 😀 :*

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s